Airbrush Boya Haznesinde Hava Kabarcığı

Airbrush´larda boya haznesi içerisindeki köpürme sıkça karşılaşılan sıkıntılardandır.
Bu arızanın görüldüğü senaryolarda genellikle airbrush boya püskürtemez. Aslında genellikle nozzle açıktır. Yani boya kanalı işlevini yapabilmektedir. Fakat nozzle ve nozzle cover arasında kalan hava kanalından hava çıkamadığı için boya püskürtme işlemi gerçekleşmez. Aslında haznedeki bu köpürmenin sebebi de bu aksaklıktır. Nozzle çevresinden çıkışı engellenen hava hazneye doğru geri kaçar ve tek çıkış yeri olan boya haznesinden çıkar.
Bu aksaklığın çeşitli sebepleri vardır. Bunları sırayla inceleyeceğiz.

Hızlı arıza tespiti açısından başlıklar oluşturmak gerekirse bunları şöyle sıralayabiliriz.

•    İyi temizlenmemiş nozzle ya da nozzle cover
•    Yerine tam oturmamış nozzle cover
•    Zarar görmüş nozzle cover o-ringi
•    Hatalı seçilmiş nozzle - nozzle cover takımı
•    Zarar görmüş nozzle ya da nozzle cover
 Yukarıda arıza sebeplerini maddeler halinde sıraladık, detaylarına bakacak olursak.
 
İyi Temizlenmemiş Nozzle ya da Nozzle Cover

Hava kabarcığı problemi yukarıda da belirttiğimiz gibi her zaman arızalardan kaynaklanmayabilir. Aslında problem genellikle temizleme hatalarından ya da doğru bir temizlik yapılmadığından kaynaklanır. Problemin temel sebebinin hava çıkışının engellenmesi olduğunu belirtmiştik. Zaten bu durum göz önünde bulundurulursa siz de hak verirsiniz ki eğer nozzle cover´ın iç tarafı yeterince temizlenmemişse nozzle ve nozzle cover arasındaki boşluk hava çıkışı yetersiz kalacak ve hava çıkmayacaktır. Bu noktada yapmanız gereken nozzle cover´ın iç tarafını detaylı bir şekilde temizlemek varsa kurumuz boya artıklarını iç yüzeyden iyice temizlemek olacaktır. Aynı şey nozzle içinde geçerlidir. Hava nozzle ve nozzle cover arasındaki boşluktan geçtiği için nozzle cover´ın içi yüzeyi kadar nozzle´ın dış yüzeyinin temiz olması da aksaklık sebeplerinden olabilir.
Eğer temizliğe bağlı bir problem varsa airbrush´ınız eski haline gelip sağlıklı bir biçimde çalışacaktır.

Yerine Tam Oturmamış Nozzle Cover
 
Piyasada gördüğümüz airbrush´lar genellikle internal mix olarak adlandırılan ve hava - boya karışımının iç kısımda yapıldığı püskürtme araçlarıdır. Bu sebeple, nozzle cover airbrush´ın en can alıcı parçalarından bir tanesidir. Bu nedenle nozzle cover´ın nozzle üzerindeki konumu oldukça önemlidir. Eğer nozzle cover yerine tam oturmadığında hava çıkış problemi olmaz ama airbrush nozzle içinden boyayı üzerine alamaz.
Eğer nozzle cover olması gereken konumdan fazla nozzle üzerine yaklaşmışsa bu sefer yine hazne içinde köpürme problemini görürüz. Bu durumda nozzle cover biraz gevşetilerek nozzle üzerinden hava geçişi kolaylaştırıldığında airbrush´ınız normal haline dönecektir.
 
 Zarar Görmüş Nozzle Cover O-Ringi
 
O-ringler nozzle cover üzerinde sızdırmazlık sağlamasının yanında nozzle konumunu ayarlamaya da yararlar. Belli noktaya kadar vidalanan nozzle cover, o-ringi belli miktar sıkıştırdığında doğru konumdadır. Havanın nozzle etrafından doğru oranda çıkmasını sağlar.
Buna bağlı olarak da eğer bu o-ring üzerinde herhangi bir deformasyon, yırtılma, temizleme solüsyonlarına bağlı ebatında değişme varsa nozzle cover konumunu bozar.
o-ring değişimi ile basitçe çözümleyebileceğiniz bir arızadır.
 
Hatalı Seçilmiş Nozzle - Nozzle Cover Takımı
 
Bu arızanın temelinde nozzle cover içerisinden yeterli hava çıkışı olmadığından kaynaklandığından bahsetmiştik. Bu hava debisinin yetrsiz kalmasının sebeplerinden birisi de hatalı takım seçilmesidir.
Genellikle büyük nozzle cover içerisinde doğru ölçüsünden daha küçük bir nozzle varsa bu pek de bize arıza gibi yansımaz. En azından haznede köpürme olmaz. Tabi yeri gelmişken bahsetmekte fayda var; eğer doğru ölçüsünden daha bir nozzle cover takılmışsa daha fazla hava çıkışı olacağından boya yüzeye daha kontrolsüz ve daha geniş düşecektir.
Bu dip notun ardından tekrar arıza başlığına dönecek olursak;
Nozzle cover kendi ölçüsünden daha büyük bir nozzle üzerine takıldığında uç kısımdaki hava çıkışı bir anda küçülür ve tekrar hava çıkışındaki olumsuzluğa bağlı olarak boya haznesi içerisinde köpürme sıkıntısıyla karşılaşırız. Doğru takımları bir biri ile kullandığımızda sıkıntının düzeleceğini göreceğiz.
 
Zarar Görmüş Nozzle ya da Nozzle Cover
 
Zaman zaman kullanım ya da temizlik sırasında nozzle ya da nozzle cover uç kısımlarında deformasyonlar meydana gelmiş olabilir. Ya da airbrush anlık bir darbeye maruz kaldığında (Yere düşme - uç kısma bir darbe ya da çarpma) uç kısımda deformasyon meydana gelmiş olabilir. Bu arızalarda genellikle iğne-nozzle-nozzle cover beraber zarar görür. Eğer çarpma çok şiddetli değilse nozzle cover´ın zarar görmeme ihtimali de vardır. Gözle yapılacak kontrol size durum hakkında fikir verecektir.
Bu darbeye bağlı deformasyonda nozzle´da şişme olmuşsa yine hava çıkışı güçleşeceğinden ya da engelleneceğinden boya haznesinde köpürme olacaktır. Orijinal yedek parçalar ile değişim yapıldıktan sonra airbrush tekrar eskisi gibi çalışmaya başlayacaktır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.