Airbrush Tetiğe Basıldığında Parmağa Doğru Hava Kaçağı

Airbrush hava supapları kolay kolay bozulmaz. Ama supap mili üzerindeki o-ring´ler kullanım sıklığına bağlı olarak mekanik hareketten aşınabilir ya da hatalı temizlik uygulamaları esnasında kimyasala bağlı olarak deforme olabilir. Elbette o-ring´lerin kauçuk olduğunu göz önünde bulundurursak kullanılmasa da zaman aşımına bağlı olarak kendi kendine özelliğini yitirmesi de ihtimaller arasındadır.

Hava supabı arızası kendini farklı şekillerde hissettirebilir.
Bunlardan bir tanesi tetik hareketinin aşağı - yukarı olan, hava açma - kapama hareketinin hantallaşmasıdır. Bu hantallaşmanın nedeni o-ring´in hatalı temizlik kimyasallarından etkilenerek şişmesi ve mil hareketlerini kısıtlamasıdır.

Bu arızaya neden olan o-ring´ler tetik yapısına bağlı olarak airbrush ya da gövde üzerinde farklı konumlarda bulunurlar.

Bazı airbrush modellerinde düz ve tek parça bir tetik bulunur. Düz tetik olarak adlandırabileceğimiz bu tetik doğrudan hava supabının üzerindeki supap miline basar. Bu tip tetiklerde supap gövdesi içinde o-ring´ler deforme olmuştur.

Diğer bir tetik modeli ise mafsallı tetiktir. Bu tetik yapısında genellikle tetik altında diz ya da dirsek eklemi gibi hareketli bir mil daha vardır. Bu hareketli mil gövde üzerinde konumlu bir o-ring içinden geçerek hava supabına ulaşır. Böyle mafsallı tetik yapılarında genellikle hem bu o-ring´in hem de hava supap mili üzerindeki o-ring´in bozulması ihtimali çok yüksektir.

Bu iki durumda da söz konusu o-ringlerin orijinalleri ile değiştirilmesi gerekir.
 
Bu arızanın tekrar yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Öncelikle kullandığımız temizleme kimyasalı çok önemlidir. Solvent içermeyen temizleme kimyasalları kullanmak önemlidir. Elbette bazen kurumuş boya artıklarını temizlemek ya da airbrush´ınıza ağır bakım temizliği yapmak için solvent içeren temizleme kimyasalları da kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken temizleme solüsyonunu o-ring´lere değdirmeden temizlik yapmaya çalışmak olacaktır.
Eğer bu mümkün olmayacaksa hava supabını gövdeden ayırmanız en sağlıklı yöntem olacaktır. Ama bazı modellerde hava supabı gövdesi vidalı değildir ve gövdeden ayrılmazlar. Bu tür modellerde de airbrush gövdesi üzerinde konumlandırılmış hava supabı içinden supap milini ve mafsallı tetiklerde hareketli milin içinden geçtiği o-ringi de gövdeden ayırmanız gereklidir.
 
Bu hava supabı arızasının bir başka biçimi de yukarıda bahsettiğimiz kimyasallardan etkilenen o-ringlerin sertleşmesi ve kurumasıdır.

Bunun sebeplerini şöyle sıralayabiliriz.

Bazı kimyasallar doğrudan o-ring yapısını sertleştirerek bozar. Bazen de solventli kimyasallardan etkilenen şişmiş o-ringler belirli bir süre sonra kurur, küçülür ve sertleşir. Yine bu senaryoda da tetiğe basıldığında tetik altından parmağınıza doğru bir hava akışı hissedersiniz.
O-ringlerin kuruyup küçülmesine bağlı bu arıza biçiminde tetik bazen boşlukta gibi hareket eder.
Bazen de o-ringin ölçekli küçülmesinden dolayı etik hareketine rahat başlar sonra sertleşmiş o-ring içinden geçerken kademeli olarak zorlanarak hareketini tamamlar.
 
Yine bu durumda da o-ringlerin orijinalleri ile değiştirilmesi gereklidir.

Bu noktaya kadar söz konusu arızanın temizleme hatalarından ya da doğal nedenlerden o-ring yapısının bozulmasına bağlı sebeplerini inceledik.

Fakat bu arızanın iki nedeni daha vardır.

Bunlardan bir tanesi hava supabı içindeki milin yırtılması ya da yerinden çıkmasıdır.
Aynı şekilde bu senaryoda da tetik altından parmağınıza doğru bir hava akışı hissedersiniz.

Fakat farklı olarak bu senaryoda şişmiş o-ringlerde olabileceği gibi tetiğin basıldıktan sonra tekrar yerine gelememesi durumu görülebilir.
Supap mili üzerindeki o-ringin durumuna bağlı olarak takılı kaldığından tetiği tekrar yukarıya itemez.
Tetiği elinizle manuel olarak yukarı çekseniz bile supap mili açık pozisyonda takılı kaldığından hava akışı kesilmez.

Ama şişmiş o-ringlere bağlı arıza senaryosunda ise genellikle eğer supap içindeki o-ring yapısı da bozulmamış ise tetiği manuel olarak elinizle yukarı çektiğinizde hava akışı kesilir.

Ama bu senaryoda hava akışı sürekli devam eder.

Hava supap mili üzerindeki o-ringin yerinden çıkması ya da yırtılması arızası genellikle tek bir sebeple gerçekleşir.
O da airbrush´ın belirtilen azami basınç değerlerinin aşılarak kullanılmasından kaynaklanır.

Eğer şanslıysanız bu senaryoda o-ring yırtılarak zarar görmemiştir. Bu durumda supap milini yerinden çıkartarak o-ringi mil üzerindeki kanala oturtup yerine takabilirsiniz.
Eğer yırtılmışsa o-ringi orijinali ile değiştirmeniz gereklidir.
 
Konforlu bir airbrush kullanımının temelinde tetiğin kontrol edilebilir olması ve rahat çalışması gerekmektedir.
Bu arızalar tetik kontrolünüzü güçleştirebilir ya da airbrush´ınızın çalışmasını engelleyebilir.
 
O-ring deformasyonuna bağlı bu airbrush arızalarının önüne geçebilmek ve konforlu bir airbrush kullanımı sağlayabilmek için airbrush koruma ve bakım yağı kullanmanız oldukça önemlidir.

Airbrush koruma ve bakım yağı kimyasal yapısı nedeniyle o-ring yapısını bozmadan hareketli parçaların o-ringi aşındırmasını engeller. Yerinden çıkardığınız o-ringleri yerlerine takarken o-ringin mekanik olarak rahat hareket etmesini ve yapısının bozulmadan rahatça yerine takılmasını sağlar.
 
Özetle bu arıza senaryosunun tekrarının yaşanmasını önemli seviyede azaltmak ve konforlu bir airbrush kullanımı sağlamak için airbrush koruma yağını kullanmanızı öneririz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.